en

Nikitov » Nikitov » Over Niki


Over Niki

Niki Jacobs (1978) zingt al meer dan tien jaar Jiddische liederen. Vanuit een diepe fascinatie voor haar familiegeschiedenis groeide uiteindelijk de passie voor de Jiddische taal en cultuur met in het bijzonder de muziekale traditie. Vanuit haar klassieke vocale scholing heeft Niki Jacobs zich gespecialiseerd in het zingen van Jiddische liederen. Zij studeerde aan het conservatorium, en daarnaast in London en New York bij o.a Zalmen Mlotek en Adrienne Cooper. Niki Jacobs is een begaafd vertolker van Jiddische liederen en wordt gezien als een van de beste Jiddische zangeressen van dit moment, en is altijd op zoek naar de verbinding tussen de Jiddische traditie en het hedendaagse leven.

Een stukje geschiedenis…

Het was voorjaar ’99 toen Jacobs en Jelle van Tongeren onder de naam Nikitov begonnen als een akoestisch ensemble, met als uitgangspunt Jiddische liederen te gaan combineren met de ritmes en klanken uit de Gypsy Jazz en de Oost-Europese volksmuziek.

Sinds 2000 heeft Nikitov talrijke optredens verzorgd in een groot aantal Europese landen en in de Verenigde Staten: Het Concertgebouw (Amsterdam), Die Gasteig, (München) Kennedy Centre, (Washington), 92Y Theater NY, (New York) en folkmuziek tempel Fono, (Budapest). Daarnaast tourden zij in 2006 (met Adam Good, Jelle van Tongeren en Jason Sypher) langs de westkust van Amerika en speelde in alle staten tussen New York en Florida. In 2007 deed de band Duitsland en Oost-Europa aan.

Jacobs verwierf bekendheid door haar unieke benadering van het traditionele Jiddische lied. En inmiddels staat Nikitov vooral bekend om de originele en eigen interpretaties die Jacobs en haar muzikanten aan de traditiegebonden muziek weten te geven. De emoties en de diepgang van de oorspronkelijke Jiddische teksten krijgen door Jacobs’ prachtige interpretaties een extra dimensie.

In 2007 veranderde Jacobs haar koers. De Gypsy Jazz werd verlaten en Jacobs begon met het schrijven van eigen werk. Het Jiddisch bleef het uitgangspunt. Daarnaast schreef zij werk in het Nederlands en Engels. Niet alleen veranderde het repertoire, ook kwam er een wisseling van muzikanten. Vanuit die basis ging Jacobs verder.  Ze verliet de veiligheid van de traditie en bracht in haar voorstelling ’The Tea House Project’ alle muzikale achtergronden die ze in de afgelopen jaren bij elkaar had verzameld. ’The Tea House Project’ kreeg lovende kritieken, waaronder een 5***** recensie in de Volkskrant.

Naar aanleiding van die tournee bracht zij in september 2011 in eigen beheer haar vierde album ‘Anno 1999’ uit. Met dit album bevestigt Jacobs de nieuwe weg die ze is ingeslagen. Samen met haar huidige band: Ro Krauss, Edwin Wieringa, Emile Visser, Peter van Os en Ruud Breuls verovert Niki Jacobs stap voor stap de Nederlandse theaters.